5 x makkelijke homemade tapas recepten
Een tripje naar de Costa del Sol zit er deze zomer hoogst waarschijnlijk niet in, maar dat betekent niet dat we ons niet in Spaanse sferen kunnen wanen. Wanneer wij niet naar Spanje kunnen, halen we Spanje toch gewoon hierheen? Met behulp van deze tapas recepten bevindt je je in gedachte even aan de Spaanse Costa. Het enige wat je nodig hebt, zijn basic kook skills, wat handige kook essentials, een (bij voorkeur) zwoele zomeravond, een aantal gezellige vrienden en de playlist van Enrique Iglesias op de achtergrond. O ja, en om het nóg iets gezelliger te maken, mag een kan sangria mag natuurlijk ook niet ontbreken ¡Buen provecho!
Na het uittesten van deze tapas recepten helemaal in de stemming gekomen voor een daadwerkelijke reis naar Spanje? Hier vind je alle tips voor een tripje naar Malaga, Sevilla of Valencia.
1. Patatas bravas
Om maar te beginnen met de klassieker onder de tapas recepten: patatas bravas.
Ingrediënten voor 4 personen:
– 4 tenen knoflook
– 3 el olijfolie
– zout en peper
– verse tijm en peterselie
– 2 tl paprikapoeder
– halve pot mayonaise
– 1/2 el citroensap
Zo maak je het:
– Voor het maken van de alioli: voeg 3 geperste teentjes knoflook, mayonaise, olijfolie, citroensap, zout en peper samen in een blender en mix het tot een glad geheel. Zet bij voorkeur de alioli nu een uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Maak de aardappelen schoon en laat de schil erom zitten. Snijd de aardappelen in kwarten.
– Besprenkel de aardappels met olijfolie, de overige teen geperste knoflook, paprikapoeder, verse tijm, peper en zout.
– Verdeel de aardappelpartjes over de bakplaat en bak ze 30 tot 40 minuten, totdat ze lekker knapperig zijn.
– Serveer de aardappelen op een bedje van peterselie en serveer het met de alioli. Dit is het lekkerst wanneer de aardappels net uit de over komen, zodat ze nog warm zijn.
2. Tortilla’s
Aardappel tortilla’s is een typisch Spaans tapas gerecht dat naast erg lekker ook nog een erg makkelijk te maken is.
Ingrediënten voor 4 personen:
– 500 g voorgekookte aardappelschijfjes
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– olijfolie
– 5 eieren
– zout en peper
Zo maak je het:
– Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de halve ringen van de ui met de geperste knoflook.
– Voeg de aardappelschijfjes toe en bak het geheel ongeveer 10 minuten.
– Klop de eieren en breng deze op smaak met een flinke snuf peper en zout.
– Giet het eiermengsel over de aardappelen heen.
– Leg een deksel op de pan en bak de tortilla vervolgens in ongeveer 10 minuten op laag vuur gaar. Controleer tussendoor af en toe of de onderkant niet aanbakt.
– Draai tot slot de tortilla voorzichtig om en bak de andere zijde in een paar minuten licht aan. Het keren gaat het makkelijkst door middel van een bord of deksel.
– Snijd de tortilla in punten en het is klaar om geserveerd te worden.
3. Gevulde champignons
Een andere heerlijk en simpel gerecht dat niet aan het overzicht met tapas recepten mag ontbreken, is gevulde champignons.
Ingrediënten voor 4 personen:
– 4 reuze champignons
– 40 g Manchego kaas
– 40 g Serrano ham
– 4 zongedroogde tomaatjes
– een halve ui
Zo maak je het:
– Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Maak de champignons schoon en haal het steeltje eruit.
– Bak de champignons kort, zodat ze aan beide kanten gaar zijn en leg ze vervolgens in de ovenschaal
– Snijd de kaas, ham, tomaat en ui
– Doe het mengsel in het holle deel van de champignon en bak het geheel in 10 tot 15 minuten gaar in de oven.
4.Gehaktballetjes in tomatensaus
Gehaktballetjes in tomatensaus, ook wel bekend als albondigas zijn wederom een klassieker onder de tapas gerechten.
Ingrediënten voor 4 personen:
– 500 g rundergehakt
– 1 ei
– 2 tenen knoflook
– 1 ui
– 5 el paneermeel
– paprikapoeder
– oregano
– verse peterselie
– 500 ml gezeefde tomaten
– peper en zout
– 1/2 rode peper
Zo maak je het:
– Voeg het gehakt, ei, 1 teen knoflook, paneermeel, een snufje oregano, de helft van een bosje peterselie, paprikapoeder en de peper en zout samen in een mengkom. Kneed het geheel en draai er kleine balletjes van.
– Verhit wat olie in een pan en bak de gehaktballetjes ongeveer 10 minuten op hoog vuur, totdat ze bruin zijn.
– Laat vervolgens de gehaktballetjes verder garen op laag vuur.
– Fruit in een andere pan de gesnipperde ui, de overige teen geperste knoflook en stukjes peper.
– Voeg vervolgens de gezweefde tomaten hieraan toe en breng het geheel op smaak met wat peterselie en peper en zout.
– Voeg als laatste stap de balletjes bij de saus en meng het geheel met elkaar.
5. Knoflookgarnalen
And last but not least: knoflookgarnalen. Ook dit heerlijke tapas gerecht staat in een mum van tijd op tafel.
Ingrediënten voor 4 personen:
– 1/2 rode peper
– 3 teentjes knoflook
– een handje verse peterselie
– 400 g gepelde gamba’s of tijgergarnalen
– 3 el olijfolie
– 1 el citroensap
– zout en peper
Zo maak je het:
– Verhit de olie in een pan en fruit hierin de geperste knoflook en de gesneden rode peper.
– Voeg de schoongemaakte garnalen hieraan toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
– Vervolgens voeg je de fijngehakte peterselie en citroensap toe en bak het geheel totdat de garnalen gaar zijn.
– Voeg tot slot een snufje peper en zout eraan toe.